اگر قصد ورود به دنیای برنامه نویسی را دارید سوالاتی از قبیل برنامه نویسی را از کجا شروع کنیم، چگونه برنامه نویس شویم، مسیر یادگیری برنامه نویسی چیست، با چه دوره ای برنامه نویسی را شروع کنیم؟ گرایش های مختلف برنامه نویسی چه چیزهایی هستند؟ تفاوت برنامه نویسی موبایل و دسکتاپ در چیست؟ تفاوت برنامه نویسی موبایل و وب در چیست؟ تفاوت طراحی وب و برنامه نویسی وب در چیست ذهن شما را درگیر کرده! در این مطلب قصد داریم پاسخ شما به این سوالات رو بدیم و بگیم چجوری باید وارد دنیای برنامه نویسی بشیم و بهترین مسیر یادگیری برنامه نویسی چیه؟
یکی از مشاغل پر درآمد و البته بسیار پر طرفدار در میان فارغ التحصیلان رشته های مرتبط با فناوری و البته سایر رشته ها، برنامه نویسی هست. تمام این فراد قبل از ورود به دنیای برنامه نویسی، سوالات زیادی در ذهن خود دارند، سوالاتی مانند اینکه برنامه نویسی رو از کجا شروع کنم؟ بهترین زبان برنامه نویسی چه زبانی هست؟
چقدر باید برای یادگیری برنامه نویسی زمان بزاریم و سوالاتی از این قبیل. خیلی از دوستان و اطرافیان این سوال رو از من میپرسن که کار تو دقیقاً چی هست یا برای برنامه نویس شدن از کجا باید شروع کنیم؟ در این مطلب قصد دارم تا تجربه های شخصی خودم رو که در طول 12 سال کار برنامه نویسی با اون ها روبرو بودم رو در اختیار دوستان قرار بدم تا شاید به خیلی از این سوالات جواب داده شود. البته سوالات و ابهامات در این زمینه بسیار هست، اما سعی می کنم که به مهمترین اون ها در این زمینه اشاره ای داشته باشم.
در اولین قدم باید مشخص کنیم که با چه هدفی قصد داریم وارد دنیای برنامه نویسی شویم؟ معمولاً افراد با دو هدف وارد این حرفه می شوند، یکی بحث علاقه ای هست که به موضوع برنامه نویسی دارند و دیگری بحث مالی. همانطور که در ابتدا گفتم، برنامه نویسی یکی از مشاغل پردرآمد به حساب می آید (البته نه به اندازه یک سوپر استار سینما یا یک فوتبالیست) و شخصی که به صورت حرفه ای وارد این شغل می شود بعد گذشت مدتی می تواند به سطح درآمدی بالایی برسد.
اما صرفاً داشتن هدف مالی کافی نیست. طبیعی هست که هر شخصی برای پیشرفت در هر کاری، قبل از هر چیز باید نسبت به اون کار علاقه داشته باشد. مخصوصاً کار برنامه نویسی که نیازمند صبر و حوصله زیادی است و شما به عنوان یک برنامه نویس گاهی باید چندین ساعت از وقت گرانبهاتون رو برای حل یک مسئله یا نوشتن یک الگوریتم اختصاص بدید.
برنامه نویسی شب و روز نداره، اکثر برنامه نویس ها شب زنده دار هستن (به قول معروف که من مرد تنهایی شبم :دی). موقعیت هایی پیش میاد که شاید تو 48 ساعت بیشتر از 5 ساعت نتونید بخوابید. پس یادتون باشه، مهمترین موضوع اینه که به برنامه نویسی علاقه مند باشید و این علاقه هست که توی کار به شما صبر میده و کمک میکنه تا بتونید با بی خوابی ها و مشکلات یک برنامه نویس کنار بیایید.
شما در ابتدا باید مشخص کنید که در چه حوزه ای قصد فعالیت دارید، شغل برنامه نویسی به شاخه های گوناگونی تقسیم میشه، از طراحی برنامه های سیستمی تا طراحی وب و نوشتن برنامه های موبایل، همگی زیر شاخه برنامه نویسی قرار دارند. روحیات شما تاثیر زیادی در راهی که انتخاب می کنید دارد. اجازه بدید مثالی بزنم، اگر شما به طبیعت و هنر علاقه زیادی دارید، مطمئن باشید تو زمینه طراحی وب و همینطور طراحی واسط کاربری برنامه ها می تونید موفق بشید.
کد نویسی Back-End (نوشتن کدهای مربوط به یک برنامه که توسط کاربر نهایی قابل دیدن نیست)، صبر و حوصله میخواد، برعکس کار طراحی واسط کاربری و طراحی وب که بیشتر خلاقیت و هنر در اون حرف اول رو میزنه. برای مثال، افرادی که علاقه زیادی به حل مسائل پیچیده دارند تو زمینه برنامه نویسی Back-End و البته برنامه نویسی سیستمی میتونن موفق باشند، همچنین این دسته از افراد تو زمینه نوشتن Framework های نرم افزاری موفق خواهند بود.
شک نکنید که باید مطالعه داشته باشید. دنیای برنامه نویسی دائماً در حال تغییر است و سالانه تکنولوژی ها و نسخه های جدید از زبان های برنامه نویسی به بازار عرضه می شوند. برای مثال، برای زبان برنامه نویسی سی شارپ تا این لحظه 6 نسخه عرضه شده و هر نسخه شامل قابلیت های جدید است. باید زمانی رو برای مطالعه کتاب ها اختصاص بدید و این زمان همیشگی است. مطالعه دائمی شرط موفقیت شما است.
باید بتوانید از منابع موجود در اینترنت به بهترین شکل استفاده کنید. بالا بردن توانایی جستجو در اینترنت کمک زیادی به پیشرفت شما می کند. خیلی وقت ها به مشکلاتی برخورد می کنید که تنها راه حل این مشکلات مراجعه به منابع موجود در اینترنت هست. مقالات زیادی در وب سایت های مختلف منتشر می شوند که باید به صورت مکمل در کنار کتاب ها آن ها را مطالعه کنید.
شخصی که مطالعه نمی کند مثل آب داخل یک برکه است که جریان ندارد. سعی کنید تا حد امکان از منابع به زبان انگلیسی استفاده کنید. (البته ITPRO رو از این مورد فاکتور بگیرید :دی) خیلی افراد با مطالعه کتاب ها با زبان انگلیسی مشکل دارند، اما در صورت اتمام یک کتاب، مطالعه کتاب های بعدی برای شما خیلی راحت می شود. اکثر منابعی که به زبان فارسی وجود دارند به دلیل وجود اشتباه در ترجمه یا حتی زیاده روی در ترجمه تنها باعث سردرگمی شما می شوند.
خیلی از افراد در انتخاب زبان برنامه نویسی دچار مشکل می شوند. اینکه چه زبانی را انتخاب کنید که مبتنی بر علایق شما باشد بسیار مهم است. همانطور که گفتیم شاخه برنامه نویسی به زیر شاخه های بسیاری تقسیم می شود، مانند Desktop Application و Web Application یا برنامه های موبایل و همچنین برنامه های تحت وب. هر یک از این شاخه ها نیازمند یادگیری یک یا چند زبان برنامه نویسی هستند.
سرفصل های نتورک پلاس CompTIA Network Plus شامل چه چیزهایی است؟ یکی از سوالاتی که دانشجویان دوره آموزش نتورک پلاس (Network+) بسیار از من می پرسند این هست که آیا یادگیری همه سرفصل های دوره نتورک پلاس برای ورود به دنیای شبکه و فناوری اطلاعات الزامی است؟ در ابتدا باید بدانید که شما قرار است تا چه مرحله ای از آموزش شبکه و فناوری اطلاعات وارد شوید .
باید بدانید که قرار است در چه گرایشی از شبکه و فناوری اطلاعات پیشرفت و ادامه فعالیت داشته باشید و در نهایت علاقه شما بیشتر به چه مباحثی از شبکه است که بر اساس آن سرفصل های نتورک پلاس را نیز یاد بگیرید. اجازه بدهید قبل از اینکه بصورت کامل و قطعی در این خصوص نظر بدهیم در خصوص سرفصل های اصلی نتورک پلاس کامپتیا صحبت کنیم .
دوره آموزشی نتورک پلاس که قبلا در خصوص آن بصورت مفصل توضیح دادیم ، قبلا با عنوان دوره آموزش مبانی شبکه های کامپیوتری معرفی میشد اما این روزها به نوعی اولین دوره آموزشی برای ورود به هر دوره دیگری در حوزه فناوری اطلاعات شناخته می شود. دوره آموزشی نتورک پلاس در نسخه جدید خودش دارای پنح فصل بندی یا در اصطلاح سرفصل آموزشی کلی شده است که هر کدام از آنها به سرفصل های کوچکتری برای خود تقسیم می شوند. سرفصل های کلی نتورک پلاس به شکل زیر هستند :
در این فصل شما با مبانی و مفاهیم اولیه شبکه از جمله سرویس های شبکه ، اتصالات و ارتباطات فیزیکی شبکه ، توپولوژی ها یا همبندی های شبکه ، معماری ها و طراحی های شبکه و کمی در مورد مباحث پردازش ابری بصورت کلی آشنا خواهید شد.
در این فصل شما با تکنولوژی ها و مفاهیم مربوط به مسیریابی شبکه ، تجهیزات شبکه ، راهکارهایی مثل اترنت ( Ethernet ) و شبکه های بیسیم یا وایرلس آشنا خواهید شد.
در این فصل شما با مفاهیمی مثل مانیتورینگ یا نظارت بر شبکه ، بهینه سازی های شبکه و البته مفاهیم مدیریتی تر و سطح بالاتری مثل طرح تداوم کسب و کار آشنا خواهید شد.
در این فصل شما با مفاهیم اولیه امنیت اطلاعات و امنیت شبکه آشنا می شوید ، حملات شبکه را و انواع حملات هکری را بصورت خلاصه و مفید یاد میگیرید و در نهایت نحوه امن کردن یا Hardening و مقابله با تهدیدات شبکه را نیز تا حد اولیه آموزش خواهید دید.
در قسمت رفع اشکال شبکه از سرفصل های نتورک پلاس شما با رفع اشکالات معمولی از جمله مشکلات مربوط به کابل های شبکه ، ارتباطات و مشکلات نرم افزاری که باعث اختلال در ارتباطات می شوند آشنا خواهید شد.
سرفصل های بین المللی دوره نتورک پلاس بصورت کلی و کمی نامفهوم به نظر می رسند. بهتر هست برای اینکه درک بهتری از جزئیات آموزشی دوره نتورک پلاس Network+ داشته باشیم ، این سرفصل ها رو به ترتیب ریز و جزئی تر کنیم تا بدونید قرار هست چه چیزهایی در این دوره نتورک پلاس آموزش داده بشه ، پس در ادامه با ما باشید.
در این فصل شما با نحوه کار کردن شبکه و اصلا اینکه چگونه اطلاعات در شبکه جابجا می شوند ، آشنا می شوید. با لایه های شبکه و چیزی به نام مدل OSI آشنا می شوید و مفاهیمی مثل کپسوله کردن اطلاعات یا Encapsulation را یاد میگرید.
در ادامه شما با ویژگی های یک شبکه استاندارد آشنا می شوید ، اینکه کامپیوترها چگونه به هم متصل می شوند تا تشکیل یک شبکه را بدهند را متوجه خواهید شد. به این بسته شدن های متنوع در اصطلاح توپولوژی ها یا همبندی ها گفته می شود.
در ادامه با انواع کابل شبکه و کاربرد هر کدام از آنها آشنا می شوید. با مفاهیم آدرس دهی آیپی و مقدماتی از سابنتینگ آشنا می شوید. پورت های فیزیکی و مجازی ، پروتکل ها ، نرم افزارها و ... را می شناسید. سرویس های شبکه را می شناسید و هدف کلی از ارائه هر سرویس در شبکه را درک خواهید کرد و در نهایت با کلیات ساختار اتاق سرورها و مراکز داده آشنا می شوید و این فصل شما کامل می شود.
وقتی صحبت از آموزش لینوکس می شود ، یکی از سوالاتی که ذهن خیلی از افراد را به خودش مشغول می کند این است که با کدام دوره آموزشی باید یادگیری لینوکس را شروع کنیم؟ نکته اینجاست که با توجه به اینکه سیستم عامل لینوکس یک شرکت پشتیبان مشخص نداشته و در قالب پروژه متن باز ارائه می شود ، عملا نمی توان یک دوره لینوکس را به عنوان دوره قطعی و تضمینی برای یادگیری لینوکس معرفی کرد. از این جهت شرکت ها ، سازمان های مردم نهاد و ... اقدام به طراحی و تدوین دوره های متنوعی در حوزه آموزش لینوکس کرده اند که امروز می خواهیم مهمترین آنها را با هم مرور کنیم تا شما تفاوت بین انواع دوره های لینوکس را متوجه شوید.
حتما شرکت کامپتیا را می شناسید. این شرکت بصورت تخصصی بر روی آموزشهای پایه حوزه فناوری اطلاعات فعالیت می کند. دوره های آموزشی مثل : دوره آموزش نتورک پلاس ( CompTIA Network+ ) ، دوره آموزشی سکیوریتی پلاس ( CompTIA Security+ ) ، دوره آموزشی A+ و چند پلاس دیگر از جمله معروف ترین دوره های آموزشی شرکت کامپیتیا با محوریت آموزش شبکه ، آموزش امنیت و کامپیوتر هستند.
دوره آموزشی لینوکس پلاس از جمله دوره هایی است که شرکت کامپتیا برای ورود به دنیای اوپن سورس و لینوکس طراحی و تدوین کرده است. این دوره هم مثل سایر دوره های شرکت کامپتیا در اصطلاح Vendor Less است و وابسته به هیچ توزیع خاصی از لینوکس نیست و این یک مزیت برای دوره لینوکس پلاس به حساب می آید.
اما بد نیست بدانید که لینوکس پلاس خودش تحت لیسانس انیستیتو لینوکس کانادا یا LPI طراحی و تدوین شده است و بسیاری از سرفصل های آن با دوره های LPI شباهت کامل دارد.
لینوکس پلاس دوره چندان محبوبی نیست و از این بابت که مسیر راهی برای ادامه این دوره طراحی نشده است و شما بعد از گذراندن دوره لینوکس پلاس نمی دانید که برای یادگیری تخصصی تر لینوکس وارد چه دوره ای بشوید ، باعث محبوبیت کمتر این دوره لینوکس نسبت به سایر دوره های آموزشی لینوکس شده است و به همین دلیل است که کمتر جایی در دنیا دوره آموزشی لینوکس پلاس برگزار می کند. دوره آموزشی لینوکس پلاس چیزی معادل دوره آموزشی LPIC 1 موسسه LPI کانادا است.برای مطالعه بیشتر و آشنایی بیشتر با در مباحث و مفاهیم به آموزش لینوس و منبع مقاله در این لینک مراجعه کنید.
تفاوت شبکه های LAN ، WAN ، MAN ، PAN و ... در چیست؟ انواع شبکه از لحاظ اندازه به چه دسته بندی هایی تقسیم می شوند؟ این سوالی است که ممکن است برای خیلی از افرادیکه تازه وارد دنیای شبکه و فناوری اطلاعات می شوند ، پیش بیاید. سوال مهمتر این است که چند نوع شبکه داریم؟ قبل از اینکه به سراغ انواع شبکه های کامپیوتری از لحاظ ابعاد برویم بد نیست بدانید که ما شبکه های کامپیوتری را بر اساس چه فاکتورهایی طبقه بندی می کنیم .
شبکههای کامپیوتری به مجموعهای از دستگاههای متصل به یکدیگر گفته میشود که برای اشتراکگذاری داده و منابع استفاده میشوند. این شبکهها بر اساس محدوده جغرافیایی به چهار دسته اصلی تقسیم میشوند:
در آموزش شبکه، همچنین دستهبندیهایی مانند SAN (شبکه ذخیرهسازی) و VPN (شبکه خصوصی مجازی) برای امنیت و ذخیرهسازی دادهها بررسی میشوند. انتخاب نوع شبکه به نیاز، امنیت و مقیاسپذیری آن بستگی دارد.
از نظر نوع ارتباط ما می توانیم انواع شبکه های کامپیوتری را به سه نوع ارتباط دسته بندی کنیم ، شبکه های بیسیم یا وایرلس که با استفاده از امواج رادیویی ارتباط برقرار می کنند. شبکه های کابلی که با استفاده از کابل هایی از جنس فلز ( مس یا آلومینیوم ) با همدیگر ارتباط برقرار می کنند و در نهایت شبکه هایی از جنس فیبر نوری که با استفاده از فیبرهای نوری از جنس شیشه و با امواج نور با هم ارتباط برقرار می کنند ، تقسیم بندی کنیم.
کامپیوترها به روشهای مختلفی به هم متصل می شوند که در اصطلاح شبکه ای به آن توپولوژی گفته می شود. شبکه ها از لحاظ توپولوژی هم با هم متفاوت هستند و انواع توپولوژی های شبکه برای اتصال کامپیوترها به هم وجود دارد. از جمله مهمترین انواع توپولوژی های شبکه می توانیم به توپولوژی خطی یا باس ، توپولوژی ستاره ای یا استار ، توپولوژی حلقوی یا رینگ ، توپولوژی توری یا مش و توپولوژی های شبکه ترکیبی اشاره کنیم که خودشان یک طبقه بندی مجزا از انواع شبکه می باشند.
اما یکی دیگر از انواع شبکه های کامپیوتری مرتبط به روش انتقال داده است. این نوع از شبکه های کامپیوتری کمی تخصصی تر بحث انواع شبکه را دنبال می کنند. در این طبقه بندی ما شبکه ها را به دسته بندی های مثل شبکه های پخش فراگیر یا برودکست ( Broadcast ) که چیزی شبیه به شبکه های تلوزیونی قدیمی آنالوگ هستند و شبکه های نقطه به نقطه یا Point To Point و نوع دیگری از طبقه بندی که در مقوله این مقاله نیست طبقه بندی می کنیم.
مرسوم ترین نوع طبقه بندی انواع شبکه های کامپیوتری که در دوره آموزش نتورک پلاس (Network+) نیز به خوبی به آن پرداخته می شود ، انواع شبکه از لحاظ اندازه و ابعاد هستند. از کوچکترین اندازه های شبکه گرفته که از لحاظ فنی همان شبکه بلوتوث موبایل و ماوس و کیبورد شما است تا شبکه هایی در ابعاد یک کشور و حتی زمین ، در این دسته بندی قرار می گیرند. برای طبقه بندی شبکه های کامپیوتری از لحاظ اندازه ، ما سه دسته بندی کلی داریم که تقریبا از همه معروف تر هستند :
البته طبقه بندی های دیگری از لحاظ اندازه های شبکه نیز وجود دارد که بعد از تعریف این شبکه ها ، گذری به آنها نیز خواهیم داشت.
برای مطالعه بیشتر و آشنایی بیشتر با در مباحث و مفاهیم به منبع مقاله در این لینک مراجعه کنید.
شبکه یا Network چیست؟ تعریف و مفهوم شبکه در هر حوزه ای وجود دارد. وقتی صحبت از معنی شبکه می شود ، ذهن انسان به انواع و اقسام شبکه هایی که هر روز در مورد آن می شنود ، کشیده می شود. در واقع شبکه به تنهایی در برگیرنده معانی متنوعی است و به هر چیزی که به هر نحوی با چیز دیگری ارتباط داشته باشد و چیزی را به اشتراک بگذارد ، به نوعی شبکه گفته می شود. در این مقاله ما بصورت ویژه در خصوص تعریف " شبکه چیست " از دیدگاه شبکه های کامپیوتری می پردازیم و با این سوال که " شبکه کامپیوتری چیست" ادامه مقاله را پیش می بریم. پس تا انتها با توسینسو همراه باشید.
از لحاظ لغوی وقتی صحبت از چیزی به نام شبکه می شود ، یعنی ما چیزهایی را (کامپیوتر ، اجزای بدن انسان ، تلفن و ... ) را به هم متصل می کنیم تا چیزی را به اشتراک بگذاریم ( فایل ، احساس درد ، صدا و ... ) . بنابراین شبکه مجموعه ای از ارتباطات برای اشتراک گذاری چیزی است که امکان اشتراک گذاری در آن شبکه را داشته باشد. برای مثال در شبکه آبرسانی شما با استفاده از ارتباطاتی به نام لوله و اتصالاتی به نام شیر فلکه چیزی را به نام آب برای استفاده مشترکین شبکه به اشتراک می گذارید. عجله نکنید تا این بحث بهتر در ادامه باز شود.
برای ورود به دنیای شبکه می توانید وارد دوره های آموزش شبکه در این لینک شوید
از دیدگاه ویکیپدیا شبکه عبارتست از مجموعه یا سیستم درون پیوندی (interconnected) انسانی یا فیزیکی که دسترسی به قابلیت یا توانایی خاصی را در محدودهای از مکان و زمان فراهم میکند و در حالت مطلوب محدودیت مکانی و زمانی نیز ندارد. اما تعریف ما بسیار ساده تر از ویکیپدیا بوده است. خوب بیاییم کمی در مورد انواع شبکه و چیزی که در آنها ارتباط را برقرار می کند و در نهایت چیزی که با اشتراک گذاشته می شود را با هم مرور کنیم :
وقتی صحبت از تعریف شبکه در بحث شبکه های کامپیوتری می شود یعنی مجموعه ای از کامپیوترها به هر شکل ( کامپیوتر شخصی ، لپتاپ ، سرور ، گوشی ، تبلت و ... ) با استفاده از ارتباطات به هر شکلی ( کابلی ، بیسیم ، فیبر نوری ... ) به هم متصل شده اند و چیزی را ( فایل ، خدمات ، صدا و ... ) را به اشتراک می گذارند.
یعنی هر جایی که شما یک سرویس را از طریق گوشی یا کامپیوتر خود دریافت کردید ، یک شبکه کامپیوتری وجود دارد. سرویس دهنده اینترنتی شما یک شبکه کامپیوتری است. استعلام خلافی خودروی شما دارای سرور است و این یک خدمت از یک شبکه کامپیوتری به حساب می آید. و این خلاصه ترین و بهترین تعریف از شبکه است ، شبکه چیست ؟ شبکه مجموعه ای از کامپیوترهاست که برای به اشتراک گذاری اطلاعات به هم متصل شده اند.
خوب شبکه های کامپیوتری کاربرد مشخصی دارند. این روزها شما قطعا کاربرد شبکه های کامپیوتری را به خوبی درک می کنید. همینکه شما الان در حال خواندن این مقاله در وب سایت توسینسو هستید یعنی شما از یک خدمت شبکه های کامپیوتری به نام خدمت وب یا Web Service در حال استفاده هستید. بصورت خلاصه مهمترین خدماتی که شبکه های کامپیوتری به شما ارائه می دهند را می توانیم به شکل زیر بیان کنیم :
قطعا خدمات شبکه محدود به این موارد نبوده و طیف گسترده تری را در بر می گیرد اما بصورت خلاصه برای دید پیدا کردن از شبکه های کامپیوتری تا این حد توضیحات کافیست.
سرویس یا Service که ترجمه آن به فارسی خدمت می شود ، در واقع همان چیزی است که ما از یک ایجاد یک شبکه ارتباطی انتظار داریم. خدمتی به نام دانلود فایل ، خدمتی به نام بانک اطلاعاتی ، خدمتی به نام وب سرویس ، خدمتی به نام مدیریت متمرکز شبکه ، خدمتی به نام آدرس دهی آیپی ، خدمتی به نام امنیت اطلاعات ، خدمتی به نام ارتباطات یکپارچه ، خدمتی به نام تماس صوتی ، خدمتی به نام تبدیل اسم به آدرس IP و برعکس که به ترتیب در شبکه های کامپیوتری با عنوان سرویس هایی به نام فایل سرور ، دیتابیس سرور ، وب سرور ، دومین سرور ، DHCP سرور ، CA سرور ، Unified Communications سرور ، Voice Call سرور یا سرویس VoIP ، سرویس DNS سرور و ... از آنها یاد می کنیم که تعداد سرویس های شبکه بسیار زیاد است.
خوب در تعریف شبکه کامپیوتری باید انواع آن را هم در نظر بگیریم. بصورت کلی ما انواع شبکه های کامپیوتری را به چهار دسته بندی شبکه های کامپیوتری از لحاظ تکنولوژی زیرساختی و ارتباطی ( کابلی ، ماهواره ای ، بیسیم و ... ) ، شبکه های کامپیوتری از لحاظ توپولوژی های اتصال کامپیوترها یا توپولوژی های شبکه ( ستاره ای ، حلقوی ، اتوبوسی و ... ) ، شبکه های کامپیوتری از لحاظ تکنولوژی های انتقال داده ( برودکست ، یونیکست ، مالتی کست و ... ) و در نهایت شبکه های کامپیوتری از لحاظ ابعاد جغرافیایی ( شبکه های محلی یا LAN ، شبکه های شهری یا MAN ، شبکه های گسترده یا WAN و ... ) تقسیم بندی می کنیم که قبلا در این خصوص در توسینسو مقاله کاملی با عنوان انواع شبکه های کامپیوتری منتشر کرده ایم.
برای شروع دنیای شبکه می توانید از این لینک وارد دوره آموزش نتورک پلاس (Network+) شوید
اگر بخواهیم به ساده ترین شکل ممکن نحوه کار شبکه های کامپیوتری را توضیح بدهیم اینطور تعریف می کنیم که تجهیزاتی مثل کامپیوتر ، تبلت ، گوشی و ... دارای کارت شبکه هستند ( بصورت وایرلس یا کابلی ) ، این وسایل از طریق ارتباطات کابلی یا بیسیم به دستگاهی به نام سویچ یا اکسس پوینت وایرلس متصل می شوند .
این اکسس پوینت برای ارتباط با شبکه ای دیگر ( اینترنت یا اینترانت ) به یک روتر متصل می شود و در نهایت ارتباط فیزیکی با کامپیوترها برقرار می شود. اینها زیرساخت ماجراست. اما در پس زمینه ، ارتباطات شبکه در قالب ارسال بسته های اطلاعاتی که در قالب یک مکانیزم مشخص و دقیق توسط لایه های شبکه ( لایه های OSI ) طراحی و تولید می شوند ، بین کامپیوترها جابجا و منتقل می شوند. به زبان باز هم ساده تر ، ابتدا اطلاعات در قالب بسته های اطلاعاتی در می آید ، منتقل می شود و در نهایت مجدد تبدیل به اطلاعات می شود. این ساده ترین تعریف نحوه کارکرد شبکه های کامپیوتری است.
به عنوان آخرین بحث از معرفی تعریف شبکه چیست ، به معرفی سخت افزارهای شبکه می پردازیم و بصورت خلاصه آنها را معرفی می کنیم. کارت شبکه ، سویچ شبکه ، روتر شبکه ، فایروال یا دیواره آتش شبکه ، Load Balancer در شبکه ، سرورهای شبکه ، کلاینت های شبکه و ... از جمله مهمترین تجهیزاتی هستند که شبکه را تشکیل می دهند.